Světlušky – S kamarádkami do hravé přírody 30.5. 2020

S kamarádkami do hravé přírody 30.5. 2020

Máme za sebou 3 měsíce izolace v přísné karanténě z důvodu šíření koronaviru. Pracovali jsme z domu do školy i do práce. Škola i porady on-line, v televizi program UčíTelka. Ven jen omezeně a s rouškou na nose. Jen v přírodě se mohl člověk svobodně nadechnout. Jaro bylo krásné. Ale ne každý se tam dostal.

A tak dnes konečně – po uvolnění přísných nařízení – jsme mohli vyrazit společně na výlet. Do vlaku stále v roušce a rukavicích. Do Ptení je to naštěstí jen pár zastávek a za krátko jsme v lese.

Zastavujeme se u lesního baru a dáváme si limču. Prostě hodíte do kasičky 15 kaček a můžete si načepovat do kelímku malinovku. Pokud je Vám víc než 18, tak i pivo. Nemáte-li drobné přesně, vezmete si nazpět z krabičky. Je to celé o důvěře majitele, že snad i v Česku existují poctiví lidé. Za západními hranicemi jsou takové obchůdky vcelku běžné.

Přemýšlíme a debatujeme o důvěře i o plusech a minusech tohoto zařízení. Dá se tu za levno zahnat žízeň, je pořád otevřeno. Nevýhodou je, že tu nikdo nekontroluje občanku a alkohol se tak stává dostupný i pro nezletilé. Jednorázové kelímky a přeslazené pití, které jen stěží zažene žízeň. Ale potěšení, že Vám někdo opravdu důvěřuje a dobrý pocit, že jste tu důvěru nezklamali potěší obě strany.

Pokračujeme lesem, spousta šišek nás inspiruje k pařezovému Člověče nezlob se. Při svačině na kládách nás skropilo pár kapek deště. To nic. Pokračujeme dál. Všude cvrlikají ptáci. Nápad postavit hnízdečka z přírodnin nebyl špatný, zvláště, když kolem kroužila kukačka, která nám do nich nadělila veliká kinder vajíčka. Našla se i dvojice odvážných vlaštovek, které neváhaly použít zásobu bláta z kaluže.

Čas nemilosrdně kvapí a tak nezbývá, než se vydat na zpáteční cestu. Je to z kopečka, tak nám cesta rychle ubíhá. Zbyla ještě půlhodinka na vyluštění tajenky místa našeho výletu. Napoví nám ji ptáčci z obrázků, když správně napíšeme jejich názvy do řádků v křížovce. A všem vyšlo Ptenský Dvorek. Tak můžeme štrádovat na vlak. Nečekáme dlouho, to se nám konečně na výletech nestává. Roušky na nos a nastupovat!!!

 

Alča-Mamča s Kristýnkou i s Maki, Tuleňka se Zuzkou (Krokoušem), dvojčata Veverka a Popelka, Zvonilka, Dalmatin a Čokoládka. Pavel a Eva.

Tento záznam byl publikován v KRONIKA . Uložit odkaz do záložek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *